Focusing

“ Het lichaam wil voortdurend de oorspronkelijke manier van leven terugvinden”
Eugene Gendlin

Wat is focusing?

Focusing helpt je om beter te ervaren en te begrijpen wat er onbewust bij je speelt. Het is aandacht schenken aan iets wat je bezighoudt en stapsgewijs luisteren naar wat je lijf en je onbewuste daarover te vertellen hebben. Dat wat je bezighoudt kan van alles zijn bijvoorbeeld: een conflict op je werk, relatieproblemen, een verlangen,  een onaangenaam gevoel, een (traumatische) gebeurtenis, een verlies, een belangrijke keuze, een dilemma of een nieuw idee. Focusing geeft je houvast en richting in iedere situatie in je leven; je versterkt je innerlijke kompas.

De grondlegger van Focusing, de Amerikaanse filosoof en psycholoog Eugene Gendlin (1926-2017) verwoordt het mooi:

“Focusing will enable you to find and change where your life is stuck, cramped, hemmed in, slowed down. And it will enable you to change – to live from a deeper place than just your thoughts and feelings.”

Hoe werkt het?

Bij focusing ben je niet bezig met het steeds opnieuw beleven van je gevoelens of emoties en ook niet met van alles analyseren en verklaringen zoeken. Het is een natuurlijk proces van innerlijk luisteren naar wat je lijf je aanreikt. Met aandacht en respect sta je stil bij wat er daar vanbinnen is. Zonder oordeel en zonder meteen een oplossing te willen sta je stil om zo in contact te komen met de diepere betekenissen die het lichaam met zich meedraagt over situaties of thema’s in je leven. Echte verandering komt van binnenuit.

Wat levert het op?

 • Groter bewustzijn en zelfkennis
 • Transformatie van blokkades
 • Meer compassie naar jezelf en anderen
 • Beter omgaan met spanningen en angst.
 • Dichterbij jezelf blijven in contact met anderen
 • Verwerken van complexe emoties
 • Betere keuzes maken
 • Een gevoel van authenticiteit
 • Ontspanning, helderheid en innerlijke balans
 • Ruimte voor innerlijke groei en nieuwe ontwikkelingen
 • Je ontdekt het leven van binnenuit

Vorm

Voor een focussessie plannen we 60 minuten in. Afhankelijk van je vraag kun je een éénmalig of meerdere focussessies boeken.

Gratis kennismaking

Je bent welkom om kosteloos en vrijblijvend kennis met mij te maken. Hiervoor nemen we een half uur de tijd. Heb je nog geen ervaring met focusing dan kunnen we met een kleine oefening bekijken of het bij je past. Je zit nergens aan vast en krijgt alle tijd om na te denken en te beslissen of je een vervolgafspraak wilt maken.

Focusing is the process of listening to your body in a gentle, accepting way and hearing the messages your inner self is sending you. This process honors the wisdom and subtle level of knowing that speaks to you through your body.”
Ann Weiser Cornell (1949), Amerikaans Focustrainer en auteur De kracht van Focussen

Wat leeft er in jou?

Leven van Binnenuit is een praktijk voor life coaching en werkt vanuit een holistische visie. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Privacyregeling
Algemene voorwaarden
KvK: 80679714

Theme: Overlay by Kaira 
©2020 Pauline Bloemsma